فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال نوزدهم شماره 5 (پیاپی 93، خرداد و تیر 1399)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال نوزدهم شماره 5 (پیاپی 93، خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامیار خوشنویسان، سید محمود سجادی جزی، فرنوش فریدبد، باقر لاریجانی، محمدرضا خرمی زاده* صفحات 234-251
    مقدمه

    در این مطالعه، یک نانوکامپوزیت جدید شامل اکسیدگرافن احیاء شده (rGO)، 18-کران-6 (Cr.6) و نانوذرات طلا(GNPs)  بر روی سطح یک الکترود کربن شیشه ای (GCE) قرار گرفته و جهت بررسی و اندازه گیری الکتروشیمیایی بیومارکر سروتونین استفاده گردیده است.

    روش ها

    مورفولوژی نانوکامپوزیت ساخته شده با روش SEM مشخصه یابی شد. ماهی زبرا از طریق غذادهی با گلوکز دیابتی شد. سنجش بیومارکر سروتونین (5-HT)، در حضور موادی مانند دوپامین (DA)، اسید اسکوربیک (AA)، اوره، گلوکز و همچنین تریپتوفان (L-Trp) که به عنوان مداخله گرهای مرسوم موجود در محیط بیولوژیکی هستند، انجام گرفت.

    یافته ها

    سیستم طراحی شده، فعالیت کاتالیزوری الکتروشیمیایی رضایت بخشی را برای تعیین سروتونین با استفاده از روش ولتامتری موج مربع (SWV) نشان داد. رفتار الکتروشیمیایی سروتونین در نانوکامپوزیت ساخته شده جریان و پتانسیل اکسیداسیون قابل قبولی را نشان داد. پایین ترین حد تشخیص (LOD) برای سروتونین در نمونه های واقعی آماده شده برای گروه کنترل و دیابتی با استفاده از الکترود اصلاح شده و روش HPLC به ترتیب حدود 3/0 و 1/0 میکروگرم بر لیتر محاسبه شد. حسگر ساخته شده دارای انتخاب پذیری و حساسیت قابل توجه ای بوده و پایداری و قابلیت تکرار پذیری بالایی را برای سنجش سروتونین نشان داد. الکترود اصلاح شده، بازیابی بسیار خوبی در حدود 97% و خطای وابسته حدود 3% را در مقایسه با روش استاندارد از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که سروتونین می تواند به عنوان بیومارکر دیابت برای تشخیص زود هنگام در بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سروتونین، بیومارکر، نانوکامپوزیت جدید، رفتارهای الکتروشیمیایی، ماهی زبرا دیابتی
  • مسعود جوکار*، محمد شرافتی مقدم، محسن ثالثی صفحات 252-260
    مقدمه

    یکی از مسیرهای بیولوژیکی مهم درگیر در حفظ هموستاز انرژی، مسیر AMPK/PGC-1α است. فعال شدن این مسیر از طریق تمرین ورزشی می تواند در تنظیم فرآیندهای بایوژنز میتوکندری و حفظ تعادل انرژی در افراد دیابتی مهم باشد؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تمرین ورزشی بر میزان پروتئین های AMPK و PGC-1α در بافت بطن چپ قلب موش های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگوداولی با میانگین وزنی 20±270 گرم انتخاب و پس از دیابتی شدن از طریق القاء استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی و کنترل دیابتی (هر گروه 6 سر) تقسیم ‏شدند. گروه تمرین 4 روز در هفته به مدت 8 هفته شامل 30 دقیقه تمرین استقامتی با شدتی حدود 50 تا 70 درصد حداکثر سرعت پرداختند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ گونه برنامه ی تمرینی نداشتند. همچنین موش های صحرایی هیچ گونه درمانی با انسولین را در طول دوره ی پژوهش نداشتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t-مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده‏ شد.

    یافته ها

    افزایش معنی داری در میزان پروتئین های (AMPK 002/0=P) و (PGC-1α 0001/0=P) در گروه تمرین استقامتی نسبت به کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج تحقیق حاضر، تمرین استقامتی توانست میزان پروتئین های AMPK و PGC-1α را افزایش معنی داری دهد؛ بنابراین، به احتمال زیاد افزایش این پروتئین ها می تواند منجر به تولید انرژی و افزایش بیوژنز میتوکندریایی شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، بطن چپ قلب، پروتئین AMPK، پروتئین PGC-1α، دیابت نوع دو
  • افتخار محمدی*، فاطمه نیک سرشت صفحات 261-268
    مقدمه

    دیابت و استرس اکسیداتیو ناشی از آن موجب افزایش عوارض این بیماری بر بافت قلب می شود. از طرف مقابل فعالیت ورزشی موجب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی بافت قلب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین استقامتی فزاینده بر فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و سطوح مالون دی آلدهید بافت قلب موش های مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی 24 سر موش نر نژاد ویستار (با سن 10 هفته و وزن 8/11±256 گرم) به 4 گروه 6تایی تقسیم شدند. برنامه ی تمرینی به مدت 8 هفته تمرین استقامتی فزاینده انجام دادند. 48 ساعت پس از اتمام پروتکل فعالیت آنزیم سوپر اکسیددیسموتاز و سطوح مالون دی آلدهید بافت قلبی موش ها اندازه گیری شد. جهت مقایسه های بین گروهی از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و جهت بررسی ارتباط بین شاخص ها از آزمون پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در شاخص های سوپراکسید دیسموتاز (011/0=P) و مالون دی آلدهید (001/0=P) بین چهار گروه مشاهده شد. در نتیجه آزمون تعقیبی برای شاخص سوپراکسید دیسموتاز افزایش معنی داری در گروه های تمرین سالم (016/0=P) و کنترل (029/0=P) نسبت به گروه کنترل دیابتی و برای شاخص مالون دی آلدهید کاهش معنی داری در گروه های کنترل (003/0=P)، تمرین دیابتی (050/0=P) و تمرین سالم(001/0=P) نسبت به گروه کنترل دیابتی مشاهده شد. ارتباط معنی داری بین شاخص های سوپراکسید دیسموتاز و مالون دی آلدهید مشاهده شد (274/0= ، 018/0r =P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد تمرین استقامتی فزاینده موجب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی و در نتیجه کاهش استرس اکسیداتیو بافت قلبی موش های دیابتی می شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، سوپراکسید دیسموتاز، مالون دی آلدهید، قلب، دیابت نوع دو
  • مرتضی خلیلی، عباس صادقی*، محمدجواد ملکی صفحات 269-280
    مقدمه

    رابطه ی بین بیان پایین PGC-1α و چندین بیماری متابولیکی نظیر دیابت و چاقی مشخص شده است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف کافیین بر بایوژنز میتوکندری در عضله ی نعلی موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می پردازد.

    روش ها

    در یک مطالعه ی حیوانی بالینی-مداخله ای 50 سر موش صحرایی نر ویستار به 5 گروه مساوی کنترل (C)، دیابتی (D)، دیابتی با مکمل (D+CAF)، دیابتی با تمرین (D+T)، دیابتی با مکمل و تمرین (D+CAF+T) تقسیم شدند. برنامه ی تمرین شامل هشت هفته، هفته ای 5 جلسه (6 تا 12 وهله 2 دقیقه ای با شدت 90 -85 درصد سرعت ماگزیمم) بود و هفته ای پنج روز mg/kg70 کافیین به صورت هیدراته تزریق شد. برای سنجش میزان گلوگز خون مستقیما از بطن چپ قلب جمع آوری شد؛ و عضله ی نعلی پای چپ استخراج و به روش وسترن بلات میزان PGC-1α آن مورد سنجش قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل، تحلیل واریانس دو راهه و مجذور اتا در سطح معناداری (P<0.05.) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که القای دیابت باعث افزایش معنی دار گلوگز خون (01/0>P) و کاهش معنی دار میزان (mRNAPGC-1α 002/0=P) گردید. همچنین، هم تمرین تناوبی با شدت بالا (001/0=p) و هم مصرف مکمل کافیین (03/0 =p) موجب افزایش معنی دار mRNAPGC-1α شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ابن تحقیق، احتمالا بتوان اجرای تمرینات HIIT و مصرف کافیین را به عنوان یک مداخله ی موثر در افزایش بایوژنز میتوکندری در افراد دیابتی پیشنهاد داد. هر چند اظهار نظر صریح در این مورد مستلزم انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، کافئین، دیابت، PGC-1α
  • سپیده صالحی*، نیکو خسروی، مریم دلفان صفحات 281-289
    مقدمه

    شیوع بیماری دیابت نوع دو در جهان به سرعت رو به افزایش است، در اثر بروز این بیماری در طولانی مدت مقاومت به انسولین ایجاد می شود که در نتیجه ی آن سلول های بتا پانکراس تخریب شده و به مرور از بین می روند که در نتیجه انسولین ترشح نمی گردد. اخیرا یک پروتئین به نام لیپازین، که مسوول امر سیگنال دهی کبد به سلول های بتا است، کشف شده و در گزارشات قبلی نشان داده شده است که لیپازین/بتاتروفین تکثیر سلول β پانکراس را افزایش می دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و تمرین استقامتی بر بیان ژن لیپازین در رت های مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه بر روی 25 سر رت نژاد ویستار با میانگین وزن 10±160 گرم و سن 8 هفته انجام شد، که پس از القاء دیابت، رت ها به شکل تصادفی به سه گروه 6 تایی: کنترل و استقامتی و HIIT تقسیم شدند و به مدت هشت هفته تمرین ورزشی (5 جلسه در هفته) اجرا شد. برای بررسی تغییرات بیان ژن لیپازین بافت کبد از تکنیکqRT-PCR استفاده شد.

    یافته ها

    پژوهش حاضر نشان داد پس از هشت هفته تمرین استقامتی و HIIT، بیان ژن لیپازین در کبد رت های گروه های تمرین نسبت به گروه های کنترل افزایش معناداری یافت (037/0=P)؛ همچنین همبستگی معنادار منفی بین بیان ژن لیپازین و شاخص مقاومت به انسولین در گروه های تمرین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (605/0-r=، 037/0=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اجرای هشت هفته تمرینات استقامتی و HIIT، با افزایش بیان ژن لیپازین می تواند باعث افزایش سلول های بتا در بیماران دیابتی گردد و احتمالا مداخله ی غیر دارویی موثری برای کاهش علایم این بیماری باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، بیان ژن لیپازین، مقاومت به انسولین، تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین استقامتی
  • بهاره غنی*، مهسا محسن زاده، فواد فیض الهی صفحات 290-303
    مقدمه

    اگرچه برخی مطالعات، سازوکار عملکرد سلول های های بتا را در مدل های حیوانی و کم و بیش در جمعیت های انسانی مطالعه نموده اند، اما تاکنون نقش ورزش درمانی یا اجرای فعالیت ورزشی HIIT همراه با مصرف مکمل انگور سیاه بر بیان ژن های درگیر در سلول های بتای پانکراس کمتر مطالعه شده است، لذا هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف مکمل انگور سیاه بر میزان بیان ژن PPARα  و PPARγ در بافت پانکراس رت های نر مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها

    مطالعه در قالب یک طرح تجربی انجام شد. آزمودنی های این طرح را 40 رت نر 8 ماهه با میانگین وزنی 250 گرم تشکیل دادند. پس از آشنایی آزمودنی ها با تمرین و القاء دیابت توسط STZ به صورت تصادفی در 5 گروه شامل تمرین، مکمل، تمرین و مکمل، کنترل دیابتی و کنترل پایه تقسیم شدند. پس از 8 هفته تمرین که 5 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته که فعالیت بر روی نوارگردان با شدت90% Vo2max و مکمل دهی عصاره ی هسته ی انگور سیاه بود، میزان ژن های PPARα و PPARγ بعد از استخراج RNA از پانکراس و سنتز cDNA اندازه گیری شد. میزان ژن PPARα و PPARγ  با روش PCR Time-Real مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس دو عاملی در سطح معنی داری 05/0 توسط نرم افزار SPSS  نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    اثر تمرین به همراه مصرف عصاره ی دانه انگور سیاه بر بیان ژن های PPARγ و PPARα  در پانکراس رت های دیابتی معنادار نبود، اما تمرین به تنهایی سبب افزایش معنادار بیان ژن PPARα در بافت پانکراس نمونه های دیابتی شد. همچنین مصرف عصاره ی دانه ی انگور سیاه نیز به تنهایی موجب افزایش معنادار بیان ژن های PPARγ و PPARα شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تنظیم بیان ژن های PPARα  و PPARγ از طریق تمرین و مصرف عصاره ی دانه ی انگور سیاه احتمال دارد منجر به بهبود و حفظ عملکرد سلول های بتای پانکراس در رت های دیابتی شود.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرینات تناوبی شدید(HIIT)، عصاره ی دانه ی انگور سیاه، پروتئین PPARα، پروتئین PPARγ، پانکراس
|
  • Kamyar Khoshnevisan, Sayed Mahmoud Sajjadi-Jazi, Farnoush Faridbod, Bagher Larijani, Mohammad Reza Khorramizadeh* Pages 234-251
    Background

    A novel nanocomposite-modified electrode based on reduced graphene oxide (rGO) decorated with crown-ether and gold nanoparticles (GNPs) on the surface of a glassy carbon electrode (GCE) was fabricated to investigate 5-HT determination.

    Methods

    The morphology of nanocomposite was characterized by scaning electron microscopy (SEM). Diabetic zebrafish was obtained by overfeeding via glucose. 5-HT was successfully determined in the presence of dopamine (DA), ascorbic acid (AA), urea, glucose, and L-tryptophan (L-Trp) by using electrochemical methods.

    Results

    The nanocomposite exhibited satisfactory electrochemical catalytic activity for 5-HT determination using square-wave voltammetry (SWV). The electrochemical behavior of 5-HT at the nanocomposite/GCE displayed reasonable oxidation current and potential. The limit of detection (LOD) of 5-HT obtained from the real samples, containing the control and diabetic group by using the proposed system and HPLC method, was calculated to be about 0.3 and 0.1 µg/L, respectively. The prposed system also demonstrated high selectivity, reasonable sensitivity, and good stability and reproducibility for 5-HT sensing. The nanocomposite was applied for the determination of the biomarker 5-HT in the diabetic and control groups of zebrafish and displayed excellent recoveries about 93 and low relative error about 3% while compared with standard method.

    Conclusions

    It seems that the 5-HT level can be used for earlier diagnosis of diabetes.

    Keywords: Serotonin, Biomarker, Novel Nanocomposite, Electrochemical Behaviour, Diabetic Zebrafish
  • Masoud Jokar*, Mohammad Sherafati Moghadam, Mohsen Salesi Pages 252-260
    Background

    One of the most important biological pathways involved in maintaining energy homeostasis is the AMPK PGC-1α pathway. Activation of this pathway through exercise can be important in regulating mitochondrial biogenesis processes and maintaining energy balance in diabetics. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of endurance exercise on the content of AMPK and PGC-1α proteins in the left ventricular heart tissue of male rats with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 12 two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. After diabetic induction with STZ and Nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, training diabetic and control diabetic (6 heads in group each). The training group performed 4 days a week for 8 weeks, including 30 minutes of endurance training with an intensity of about 50 to 70% of the maximum speed; While the control group did not have any training program. Also, rats did not receive any insulin treatment during the study period. The independent t-test was used in SPSS software version 21 to analyze the data.

    Results

    A significant increase was observed in the content of AMPK (P=0.002) and PGC-1α (P=0.0001) proteins in the endurance exercise group compared to control.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, endurance exercise was able to significantly increase the content of AMPK and PGC-1α proteins. Therefore, it is possible that an increasing these proteins can lead to energy production and increase mitochondrial biogenesis.

    Keywords: Endurance Training, Left Ventricular Heart, Protein AMPK, Protein PGC-1α, Type 2 Diabetes
  • Eftekhar Mohammadi*, Fatemeh Nikseresht Pages 261-268
    Background

    Diabetes and its oxidative stress increase the effects of this disease on heart tissue. On the other hand, exercise improves the antioxidant status of heart tissue. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of increased endurance training on superoxide dismutase activity and malondialdehyde levels in the heart tissue of mice with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 24 male Wistar rats (256 ±11.8 g, 10 weeks old) were divided into 4 groups of 6. Exercise program for 8 weeks of increasing endurance training. 48 h after completion of the protocol, the activity of superoxide dismutase enzyme and malondialdehyde levels in rat heart tissue were measured. One-way analysis of variance was used for group comparisons and Pearson test was used to examine the relationship between indicators.

    Results

    There were significant difference between the four groups in superoxide dismutase (P= 0.001) and malondialdehyde (P= 0.001) indices. As a result of post-hoc test, there were significant increase in superoxide dismutase index in healthy exercise (P= 0.016) and control groups (P= 0.029) compared to diabetic control group and significant decrease in malondialdehyde index in control (P= 0.003), diabetic exercise (P= 0.050) and healthy exercise groups (P= 0.001) compared to diabetic control group. Significant correlation was observed between superoxide dismutase and malondialdehyde indices (r= 0.018, P= 0.274).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that incremental endurance training reduces lipid peroxidation and improves antioxidant status and consequently reduces oxidative stress in cardiac tissue of diabetic rats.

    Keywords: Endurance Training, Superoxide Dismutase, Malondialdehyde, Heart, Type 2 Diabetes
  • Morteza Khalili, Abbas Sadeghi*, Mohammad Javad JAVAD Maleki Pages 269-280
    Background

    The relationship between low PGC-1α expression and several metabolic diseases such as diabetes and obesity has been identified. This study investigates the effect of eight-week high intensity interval training (HIIT) and caffeine intake on mitochondrial biogenesis in soleus muscle in diabetic rats induced Streptozotocin.

    Methods

    In a clinical-interventional animal study, 50 male rats were randomly assigned to 5 equal groups (control group(C), diabetes group(D), diabetes + caffeine group(D+Caf), diabetes + training group(D+T), diabetes + training + caffeine group(D+CAF+T)) and subjected to 8 weeks of caffeine supplementation (70 mg / kg of caffeine powder was injected five days each week) and 8 weeks of 5 sessions per week with 6 to 12 times, 2-min intervals with intensity of 85-90% of maximal speed. Blood was collected directly from the left ventricle to measure blood glucose levels. The soleus muscle of the left leg was extracted and PGC-1α measured by Western Blot method. Independent t-tests, two-way analysis of variance, and Eta squared (p <0.05) were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that induction of diabetes significantly increased blood glucose (P <0.01) and significantly decreased mRNAPGC-1α (P = 0.002). Also, both high-intensity interval training (p = 0.001) and caffeine supplementation (p = 0.03) significantly increased mRNAPGC-1α.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is possible to suggest the use of HIIT and caffeine consumption as an effective intervention in increasing mitochondrial biogenesis in diabetics. However, a clear statement in this regard requires further research in this area.

    Keywords: High Intensity Interval Training (HIIT), Caffeine, Diabetes, PGC-1α
  • Sepideh Salehi*, Niku Khosravi, Maryam Delfan Pages 281-289
    Background

    The prevalence of type 2 diabetes is rapidly increasing in the world. As a result of this disease, long-term insulin resistance develops, as a result of which pancreatic beta cells are destroyed and disappear, as a result insulin is not released. Recently, a protein called lipasin, which is responsible for signaling the liver to beta cells, has been discovered, and previous reports have shown that lipasin/betatrophin increases pancreatic β cell proliferation. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) and endurance training on lipasin gene expression in rats with type 2 diabetes.

    Methods

    The study was performed on 25 Wistar rats with a mean weight of 160±10 g and age of 8 weeks. After induction of diabetes, the rats were randomly divided into three groups of 6: control and endurance and HIIT. And exercise was performed for eight weeks (5 sessions per week). QRT-PCR technique was used to evaluate changes in hepatic lipasin gene expression.

    Results

    The present study showed that after eight weeks of endurance training and HIIT, the expression of lipasin gene in the liver of rats in the training group increased significantly compared to the control group (P = 0.037); Also, a significant negative correlation was observed between lipasin gene expression and insulin resistance index in the exercise group compared to the control group (r = -0.605, P = 0.037).

    Conclusion

    It seems that performing eight weeks of endurance training and HIIT, by increasing the expression of lipasin gene can increase beta cells in diabetic patients and may be an effective non-pharmacological intervention to reduce the symptoms of this disease.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Lipasin Gene Expression, Insulin Resistance, High Intensity Interval Training, Endurance Training
  • Bahare Ghani*, Mahsa Mohsenzadeh, Foad Feyzollahi Pages 290-303
    Backgrond

    Although some studies have studied the mechanism of action of beta cells in animal models and more or less in human populations, but so far the role of exercise therapy or exercise exercise HIIT along with black grape supplementation on the expression of involved genes Less has been studied in pancreatic beta cells, so the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of intense intermittent exercise with black grape supplementation on the expression of PPARα and PPARγ gene in pancreatic tissue of male rats with type 2 diabetes.

    Methods

    The study was conducted in the form of an experimental design. The subjects of this project were 40 8-month-old male rats with an average weight of 250 grams. After familiarizing the subjects with exercise and induction of diabetes by STZ, the subjects were randomly divided into 5 groups including exercise, supplement, exercise and supplement, diabetic control and basic control. After 8 weeks of training, 5 sessions per week for 8 weeks with 90% Vo2max activity and supplementation of black grape seed extract, PPARα and PPARγ genes were measured after RNA extraction from pancreas and cDNA synthesis. PPARα and PPARγ genes were measured by Time-Real PCR. Data were analyzed using independent t-test and two-factor analysis of variance at a significance level of 0.05 by SPSS software version 24.

    Results

    The effect of exercise with consumption of black grape seed extract on the expression of PPARγ and PPARα genes in the pancreas of diabetic rats was not significant, but exercise alone significantly increased the expression of PPARα gene in the pancreatic tissue of diabetic specimens. Consumption of black grape seed extract alone significantly increased the expression of PPARγ and PPARα genes.

    Conclusion

    It seems that regulating the expression of PPARα and PPARγ genes through exercise and consumption of black grape seed extract may lead to the improvement and maintenance of pancreatic beta cell function in diabetic rats.

    Keywords: Diabetes, Intense Interval Exercise (HIIT), Black Grape Seed Extract, PPARα Protein, PPARγ Protein, Pancreas